Pianomuziek uit de Romantiek

Pianomuziek uit de Romantiek
Corona-maatregelen:
30 personen, gezondheidscheck bij binnenkomst,
mondkapje verplicht. U wordt een stoel toegewezen.


Zondag 13 december 15.00 tot 16.15 uur: Pianomuziek uit de Romantiek in de Protestantse kerk, Raadhuisstraat 15, Wognum.

Annemieke Zuurbier studeerde na haar gymnasium-B, piano en kamermuziek aan het Utrechts Conservatorium, piano-improvisatie, zanglessen,  liedbegeleiding.
Annemieke behaalde naast haar diploma Docerend Musicus Piano, de Aantekening Kamermuziek in Muziekcentrum Vredenburg. Ook behaalde zij de Aantekening ‘Ensembleleiding en arrangeren’.
Daarna rondde zij de studie Muziekwetenschap in 1992 af met de specialisatie "Cultuurgeschiedenis van de 20e eeuw" aan de Universiteit van Utrecht.

Zij is als pianiste vooral actief op kamermuziekgebied. Ze geeft concerten in binnen- en buitenland, werkte onder meer als begeleidster aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, faculteit Muziek.
Als muziekdocente geeft zij diverse cursussen, zowel klassikaal als individueel in piano, ensemble en muziektheorie. Zij werkte op verschillende muziekscholen als pianodocente, leidde diverse leerlingen-ensembles, stond tien jaren voor de klas in het voortgezet onderwijs.
Meer informatie: Zuurbier Muziek


Annemieke licht de werken toe, plaatst de muziek in het licht van de tijd in de cultuur- en muziekgeschiedenis.
*Lieder ohne Worte is een serie pianowerken van componist Felix Mendelssohn Bartholdy, die ontstond tussen 1832 en en 1845.
*De Mazurka's van Frédéric Chopin, gecomponeerd tussen 1825 en 1849, zijn gebaseerd op de gelijknamige traditionele Poolse volksdans (aangeduid als mazur); zij werden omgevormd tot een eigen muzikaal genre.
*De Nocturnes, Opus 9 zijn een set van drie nocturnes geschreven tussen 1830 en 1832, gewijd aan Madame Marie Pleyel.
* Romance varié pour le Piano, Opus 3 (1833); Clara Schumann-Wieck  was een Duitse pianiste, componiste, pianodocente en uitgever. In 1840 trouwde ze met Robert Schumann.
* De Drie Intermezzi voor piano, Opus 117, zijn composities die Johannes Brahms gemaakt voor solo piano. 

Kaarten bestellen via: ticketkantoor.nl/shop/Piano13dec20
Volwassene  € 19,50, t/m 18 jaar € 10,00 inclusief koffie/thee bij binnenkomst     

 
 
Kunstwerkstukken

Kunstwerkstukken
van Janneke Rosenbrand.
1 november tot 1 februari
in de Protestantse kerk in Wognum. Voor deze periode is gekozen voor werk
dat bij het jaargetijde past.

Janneke Rosenbrand (6 maart 1945–19 september 2018) is begraven op het kerkhof naast de kerk.
Daar is van haar een kunstwerk in glas aangebracht.
Na haar overlijden is zij een soort erelid geworden van de Kunstkring Wognum. Peter Rosenbrand is secretaris.
Hij beheert al haar werk dat ook te zien is op www.atelierdetoekomst.nl

Janneke maakte tijdens, na haar studie aan de Rietveld-Academie (Vrije Grafiek, 1964-1967) illustraties, waaronder bijbelverhalen, storyboards voor de filmproducent Jan Vrijman. Ze leerde de Vrijeschool,  de antroposofie kennen. Dat gaf veel nieuwe mogelijkheden.
Later deed ze de opleiding voor Kunstzinnige Therapie (De Wervel, Zeist).
Ze werkte twintig jaren als kunstzinnig therapeut, als zelfstandig “coach” van mensen die wilden leren tekenen, schilderen.
Naast figuratief werk maakte zij abstracte composities.
Hierin zocht ze naar de materie, de werking van kleuren tussen licht en donker. De constante factor in haar werk is haar verlangen om als het ware de hemel en de aarde met elkaar te verbinden.
Na de intensieve jaren (1989-2010) van lesgeven aan, therapeutisch werken met volwassenen en kinderen uit Wognum en omgeving, besloot zij om individueel verder te gaan.
In 2011 maakte zij in opdracht een altaarschildering voor de Christian Community in Denver, U.S.A.

Zij had veel exposities waaronder in Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Twisk, Schermerhorn, Oude Wetering, Zwitserland (Dornach), Duitsland (Leer, Heidelberg), Frankrijk (Colmar).

Peter Rosenbrand