Adventskalender

Adventskalender

 

lees meer »
 
Advent

Advent
Advent
Onder ‘Advent’ wordt de periode van inkeer voorafgaand aan het Kerstfeest verstaan.
De tijd van voorbereiding op het Kerst- en/of het Epifaniefeest, die zich vanaf eind vierde eeuw ontwikkelde, werd in de Latijnse liturgische bronnen van de zevende eeuw ‘ante natale Domini’ of ‘adventus Domini’ genoemd.
De laatste benaming heeft zich doorgezet en is als ‘advent’ en aanverwante termen in diverse Europese talen overgenomen.

Waarschijnlijk omvatte de adventsperiode aanvankelijk zes zondagen voor Epiphanie (Drie Wijzen).

Adventskalender
Thuis wordt in sommige streken een adventskalender gebruikt, die begint op de eerste Adventszondag.
Vaak bevat die voor elke dag een doosje of een luikje, waarvan er elke dag eentje mag worden geopend door de kinderen.

Adventskrans
De adventskrans is uit het Duitse taalgebied overgewaaid.
In de Scandinavische en Duitstalige landen worden ook in de huisgezinnen en in de winkels adventskransen neergezet of opgehangen.

In katholieke kringen is het de traditie om de derde adventskaars een roze kleur te geven, dit als verwijzing naar de groeiende vreugde.
Sommigen zien een verwantschap van de adventskrans met de kaarsen in het jodendom, die in dezelfde periode steeds een kaars meer aansteken.
De eerste adventskrans werd bedacht door de Lutherse theoloog Johann Hinrich Wichern (1808–1881).
Hij ving veel kinderen op die uit armoedige gezinnen afkomstig waren.
De kinderen vroegen vaak wanneer het eindelijk kerst was. In 1839 besloot hij uit een houten wiel een krans te maken met vier grote en 24 kleine kaarsen.
Voor elke adventszondag werd een grote kaars aangestoken en voor elke andere dag een kleine. Sinds 1860 wordt de adventskrans met dennengroen versierd.

Adventsster
Er verschijnen voor de ramen van de huizen verlichte sterren.
Deze ster verwijst naar de ster die volgens de bijbel voor de drie wijzen uit ging naar Jezus in de stal van Betlehem.

Een ster schijnt in de kerk van 
Wognum, Benningbroek, Sijbekarspel
om eenheid uit te stralen.


Meer infornatie: 6 december 11.00 uur
www.hoornradio.nl  Zondagsbrunch
 
Adventskrans

Adventskrans
Geloof, Hoop, Liefde.
De basis is een houten hart.
De rand is van oasis met decoratie van nobilis en coniferengroen.
In de rand staan vier kaarsen.  Deze symboliseren de vier weken op weg naar het Kerstfeest.
Als u goed van bovenaf het stuk bekijkt, ziet u de kaarsen staan als een kruis. Het symbool voor ons geloof in God, maar ook in het Kind dat weldra geboren zal worden.
Dat leidt ons naar de ster, het symbool van hoop. Hoop dat het Kind dat binnenkort ter wereld komt, zijn liefde verspreidt.
Terug naar het hart. Het hart is gevuld met rode kerstballen. Het is voor ons allemaal, in meer of mindere mate, een roerig jaar geweest. Het rode hart is inmiddels een teken geworden in deze tijd, een teken van zorgen, omzien naar elkaar, en dat wij de liefde voor elkaar, onze medemens, niet uit het oog verliezen. Laten wij deze periode nemen als tijd waarin wij elkaar spreekwoordelijk omarmen, met liefde voor God, voor elkaar, het Licht dat ons pad naar Kerstmis verlicht, ons warm houdt. Dit hoop ik voor ons allen.

Roel Brinkman 
 
Kaarsjes

Kaarsjes
Een van de liedjes die wij vroeger op de kleuterschool leerden was het lied "Jezus zegt dat Hij hier van ons verwacht, dat wij zijn als kaarsjes brandend in de nacht". Het is inmiddels ruim 50 jaar geleden dat ik op de kleuterschool (met de naam Kindervreugd) zat, maar ik kan dat lied nog zo meezingen.
We steken in deze donkere periode van het jaar regelmatig kaarsen aan. Gewoon voor de gezelligheid.  Regelmatig steek ik ook de Paaskaars in mijn werkkamer aan, als ik weet dat iemand ziek is, het moeilijk heeft, voor een operatie staat.
Zondag werd de eerste kaars aangestoken in het Adventsstuk in de kerk, vanwege de eerste Adventszondag. We zijn met de Adventsperiode begonnen, op weg naar Kerst. Een periode van bezinning, verwachting, hoop.
"Dat wij zijn als kaarsjes brandend in de nacht". Dit lied zegt mij ook dat wij voor anderen een kaarsje kunnen zijn, een kaarsje van hoop, brandend in de nacht. Door aan anderen te denken, een ander te helpen, voor anderen te bidden. Dat wij in deze Adventsperiode, die gedomineerd wordt door het corona-virus, een kaarsje van hoop voor de mensen om ons heen mogen zijn.

Een hoopvolle dag toegewenst.
Ds. Peter van Ankeren

https://youtu.be/NEnI7qv0Y0E
lees meer »
 
Adventsboekje

Adventsboekje
onder menuknop 'K!ND'
 
Orange the World

Orange the World
lees meer »
 
Kerk en corona

Kerk en corona
lees meer »
 
Annulering kerstdiner Annulering kerstdiner
lees meer »
 
Pianomuziek uit de Romantiek

Pianomuziek uit de Romantiek
onder menuknop 'Activiteiten'
zondag 13 december 15.00 uur
 
Historie en huur Historie en huur
van de kerkgebouwen in 
Wognum, Sijbekarspel, Benningbroek
>lees meer> onder menuknop 'Kerkgebouwen'