Advent

Advent
Ik keek pas op internet naar een aantal oude foto's van mijn geboorteplaats Amstelveen. Daar kwam ik een foto tegen van de straat waar mijn opa en oma hebben gewoond, het Smedemanplein in het Oude Dorp van Amstelveen. Het moet een foto zijn geweest van de tijd dat mijn opa en oma er woonden.

Ik herkende de klimop die langs de voorkant van het huis groeide, de klimop die ik later elk jaar met mijn opa mocht snoeien. Toen ik goed keek zag ik voor een van de ramen een Adventster hangen. Het was de Adventster die zij elke eerste Advent ophingen om aan te geven dat de periode van voorbereiden op het Kerstfeest begonnen was: de Adventsperiode.

In ons vorig huis in Vuren, de West-betuwe hadden wij ook Adventsterren. Ja, u leest het goed, sterren. Wij hadden er meerdere. Wij hadden daar staande sterren. Op de 1ste Advent zette ik 1 ster voor het raam en elke volgende Adventszondag kwam daar een ster bij. En terwijl het buiten steeds donkerder werd, werd het in ons huis steeds lichter, totdat er met Kerst achter elk raam een ster stond. Ik laat even in het midden hoeveel sterren dat waren. Het waren er meer dan 4!

Hier in Wognum doen we dat weer anders. Er hangt inmiddels een grote Adventster bij het zijraam van de pastorie. De andere sterren hebben de verhuizing een paar jaar geleden niet helemaal overleefd. Het is niet anders.

Advent: we bereiden ons voor op het Kerstfeest, de komst van Jezus, onze Heer, in onze wereld. En elke Adventszondag komen we een stapje dichterbij dat feest.
We bereiden ons ieder op onze eigen manier voor op het Kerstfeest. Hoe u de komende periode ook invult, of u een Adventster ophangt of neerzet: ik wens u een zinvolle invulling van deze periode toe.
ds. Peter van Ankeren


 
terug