Bij het lied van vandaag (3), donderdag 26 maart Bij het lied van vandaag (3), donderdag 26 maart
https://youtu.be/EpMg97Wr_4M

Het lied Quand on n'a que l'amour van Jacques Brel is het lied wat ik voor vandaag heb uitgekozen.
Het was een van de eerste Franstalige nummers die ik hoorde tijdens de lessen Frans op de middelbare school.
Daar zongen we dit lied zo vaak, dat ik het uit mijn hoofd kende, en nog steeds na zoveel jaar uit mijn hoofd kan meezingen.
Deze liederen brachten mij er ook toe om na de middelbare school naar de lerarenopleiding te gaan en daar naast het vak Godsdienst ook het vak Frans te gaan studeren. Dat ik na het behalen van mijn diploma nog Theologie ben gaan studeren aan de Universiteit Leiden om predikant te worden (en daarmee het vak Frans wat op de achtergrond kwam te staan), heeft mijn voorliefde voor o.a. Franstalige muziek niet veranderd.
Ik luister er nog regelmatig naar, hoewel het aantal Franstalige nummers tegenwoordig veel minder groot is dan toen ik op de middelbare school zat.

Quand on n'a que l'amour a s'offrir en partage (als je enkel liefde hebt om met elkaar te delen) ... nous aurons dans nos mains, amis, le monde entier (dan hebben wij, vrienden, de hele wereld in onze handen).

In deze onrustige en onzekere tijd hebben we deze woorden hard nodig. Dat je in liefde omkijkt naar een ander. En gelukkig zie je dat ook om je heen gebeuren: mensen die zich (belangeloos) inzetten voor een ander. Ik heb het de afgelopen dagen in verschillende bewoordingen al genoemd. Met het delen van die liefde voor elkaar/het omkijken naar de ander gaat onze wereld er weer een stukje beter uitzien. Dat geeft mij hoop.
Ds. Peter van Ankeren
terug