Kaffe och te med vafflor (1)

Kaffe och te med vafflor (1)
De afgelopen weken zijn wij in Zweden geweest. Terwijl wij thuis iemand hadden die op het huis paste, konden wij onbezorgd op vakantie gaan. Terwijl wij op reis gingen, hoorden wij links en rechts berichten van verschillende bosbranden in Zweden. Gelukkig was dat niet het geval in het gedeelte van Zweden waar wij zaten. Maar als je op tv de beelden zag van de vele hectares bos en natuur die in rook waren opgegaan, was het toch wel ernstig.

Ook in Zweden was het, net zoals in andere landen erg warm. de temperatuur kwam regelmatig boven de dertig graden. En ik moet eerlijk zeggen dat mij dat toch wat te warm was. Verder is het land, wat mij betreft, een verademing om te verblijven. Elke keer weer.
Mooie natuur, vriendelijke mensen, veel loppissen (rommelmarkten). Je komt daar echt tot rust. Ook daar gingen wij op zondag naar de kerk. U verwacht waarschijnlijk niet anders van een dominee.

Op een zondag waren wij in de lutherse kerk van Rada (Värmland). Een grote kerk. De diensten beginnen daar niet om 10.00 uur, zoals wij gewend zijn, maar om 11.00 uur. Wij waren ruim op tijd, en waren de eerste kerkgangers. De deuren stonden al open. We spraken even met de predikant (präst) van die zondag. Hij was al een aantal jaar met emeritaat (pendioen), maar verleende vanwege het predikantentekort her en der hulpdiensten. Hij kwam zelf uit Lapland, sprak goed Engels, en we spraken met hem over onze vakantie en over de kerk in Zweden. "Er zullen vanochtend niet zoveel mensen zijn, de meeste mensen zijn op vakantie en de zweden zijn niet zulke trouwe kerkgangers", zei hij. Wij waren die ochtend in die grote kerk met z'n 8-en.

Na de dienst wilden wij weer weggaan, maar we werden toen we al buiten waren weer naar binnen geroepen. Er is nog koffie en thee met wafels (kaffe och te med vafflor). De kerkgangers vertelden in hun beste Engels iets over hun leven in Zweden. Het werd een mooie ontmoeting en we voelden ons thuis.

Dat is voor mij kerk: een plek waar je thuiskomt, een plek waar je je thuis voelt. Ter geruststelling voor degenen die mij een beetje kennen: ik heb de wafels laten staan (anders vliegen de kilo's er meteen weer aan).

Nu zijn we weer thuis. De weken vakantie zijn voorbij gevlogen. Het werk is weer begonnen. De eerste vergaderingen zijn alweer geweest. We hopen op een mooie nieuw seizoen.

Wat zijn uw vakantie ervaringen? Ik hoop ze van u te horen, in de kerk, onderweg, bij de Lidl/Deen, zomaar op straat. 
Graag tot ziens.
ds. Peter van Ankeren
terug