Maandag 11 mei Zondagmorgen

Maandag 11 mei Zondagmorgen

Zondagmorgen in de kerk van Wognum. Het licht valt door de grote kerkramen naar binnen. Het is nog redelijk vroeg. Ik loop in mijn eentje door de kerk. De stilte in de kerk wordt af en toe doorbroken door vogels die buiten zingen.

Ik moet denken aan dat mooie lied "Licht dat ons aanstoot in de morgen" (Lied 601 in ons Liedboek). En ook het lied "Dit is een morgen als ooit de eerste, zingende vogels geven hem door" (Lied 216) schiet me te binnen.

Maar behalve liederen staan er in het Liedboek ook gedichten. Een van die gedichten gaat ook over licht. Het is het gedicht van Ida Gerhardt "Zondagmorgen". De eerste regel van dit gedicht luidt: "Het licht begint te wandelen door het huis en raakt de dingen aan."

Naarmate de tijd verstrijkt, worden steeds weer andere plekken in de kerk door het licht aangeraakt. Het lijkt wel alsof het licht aan het wandelen is door dit huis, door deze oude kerk.

Ik blijf een tijdje zitten kijken naar dit schouwspel. Een moment van licht, stilte, bezinning op deze zondagmorgen. Met op de achtergrond het geluid van zingende vogels.

Ds. Peter van Ankeren

terug