Predikant

Predikant

Ds. Peter van Ankeren

Telefoon nummer:    0229-506 874
Emailaders:             
 Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent

Een collega-predikant vertelde onlangs in Trouw dat ze bijna een dienst was begonnen met het zingen van dit inmiddels overbekende liedje uit de serie “De luizenmoeder”. Deze serie, die inmiddels 3 afleveringen heeft gehad, trekt op zondagavond elke keer weer meer kijkers. Het is, zoals dat wordt genoemd, een kijkcijfer-kanon. De laatste keer al 3,5 miljoen kijkers. Er kijken meer mensen naar dan naar bijvoorbeeld het journaal of naar Studio Sport. In deze serie, over de lotgevallen van ouders, kinderen en onderwijzend personeel op een basisschool, zingt juf Ank aan het begin van elke schooldag het liedje: “Hallo, allemaal, wat fijn dat je er bent…” Als je het liedje een keer gehoord hebt blijft het in je hoofd doorzingen en kom je er bijna niet vanaf. Zo werkt dat tenminste bij mij. Misschien kijkt u ook en geniet u ervan, misschien niet. Dat is natuurlijk aan u, maar de eerste zin van dit liedje triggert mij wel “hallo allemaal, wat fijn dat je er bent”
Zeggen we dit wel eens tegen elkaar? Hallo…, wat fijn dat je er bent? Toen wij afgelopen zomer in Zweden op vakantie waren, gingen we op bezoek bij mensen uit Nederland, die 9 jaar geleden geëmigreerd waren. Zij hebben daar een camping en verkopen daarnaast in een winkeltje allerlei spullen, van glaswerk tot Zweeds handwerk en vele andere spullen. Het jaar daarvoor waren we er ook geweest. We zetten onze auto neer en we liepen naar het winkeltje. Meteen werd er vanachter uit de tuin geroepen: hallo Kees en Peter, wat fijn dat jullie er zijn. En dat deed goed, dat je wordt herkend, dat je welkom wordt geheten. Wij voelden ons meteen thuis.
Hoe doen we dat in de kerk? Ach, ik weet niet of je de dienst moet beginnen met het zingen van dit liedje uit “De luizenmoeder”. Aan de andere kant, het idee wat daarachter zit is nog niet zo gek. Je mag je welkom voelen. Daarom wordt elke keer aan het begin van de dienst iedereen welkom geheten. We vinden het fijn dat mensen er zijn.
Is de kerk voor u, voor jou ook zo’n plek waar je je welkom en thuis voelt? Een plek waar je je verhaal kan vertellen? Een plek waar jouw verhaal verbonden wordt met dat eeuwenoude verhaal van God met mensen? Dat hoop ik, en we doen ons best, met vallen en opstaan, om van die kerk zo’n plek te maken. Dat doen we binnen de Protestantse Gemeente Het Vierkant in Wognum, Benningbroek, Sijbekarspel, Nibbixwoud. En ik weet dat dat ook binnen de r.k. parochies wordt gedaan in onze dorpen. En ook in
andere kerken. Loop eens binnen… en hopelijk zegt u dan ook: ik kan hier mijn verhaal kwijt, ik voel me hier thuis. Ik voel me hier welkom.
Hallo…, wat fijn dat u dit leest, wat fijn dat u er bent.

Ds. Peter van Ankeren

terug