Predikant: ds. Peter van Ankeren

Predikant: ds. Peter van Ankeren
Sinds juli 2017 mag ik predikant zijn in de Protestantse Gemeente Het Vierkant in de dorpen Wognum, Benningbroek, Sijbekarspel en Nibbixwoud.
Ik kom oorspronkelijk uit Amstelveen, waar ik in 1963 ben geboren. Daar ben ik actief geweest in de Paaskerkgemeente in Amstelveen-Zuid (o.a. in jongerendiensten).

Op mijn 23ste ging ik op kamers wonen in Amsterdam (waar ik Frans en Godsdienst studeerde aan een lerarenopleiding) en leerde ik later mijn partner Kees kennen (die in Maastricht woonde), met wie ik inmiddels getrouwd ben.

In Maastricht ben ik ouderling geweest in de Prot. Gem. rond de St. Janskerk aan het Vrijthof. Ik heb in die tijd ook allerlei uitzendbaantjes gedaan (van schoonmaakwerk, op banken gewerkt, tot 1 dag vuilnisman (!)).
Daarna verhuisden we naar Zoetermeer, waar ik ouderling ben geweest in de SOW-gemeente Meerzicht.
Na de zaterdagopleiding Grieks en Latijn te hebben gevolgd in Utrecht ben ik theologie gaan studeren in Leiden.

In 2006 (ik was toen 43 jaar, ben dus op latere leeftijd predikant geworden) ben ik predikant geworden in de Prot. Gem. Hoorn-Zwaag (later samengevoegd met Blokker). Wij woonden toen in Voorhout, vlakbij Noordwijk.
Omdat er in Zwaag geen pastorie was hebben wij een huis gezocht en zijn gaan wonen in Wognum.
Mijn tweede gemeente werd in 2011 de Herv. Gem. rond de Thaborkerk in Vuren, in het Rivierengebied op de grens van Zuid-Holland en Gelderland, waar ik bijna 6 jaar predikant ben geweest. Daar hebben we met veel plezier gewoond en heb ik met veel plezier gewerkt.
In 2017 heb ik het beroep aangenomen naar de Prot. Gem. Het Vierkant, waar we in de pastorie van de kerk wonen. We wonen dus weer in Wognum, vlakbij de straat waar we ook van 2006 tot 2011 woonden.

In de zomervakantie gaan we graag naar Scandinavie, waarbij het land Zweden een duidelijke voorkeur heeft. De prachtige natuur (uitgestrekte bossen), de vriendelijke bevolking spreken ons erg aan. We komen er graag. 
Verder tuinier ik erg graag. Hoewel de tuin niet heel groot is (vergeleken bij de tuin in Vuren), maar toch een mooie opppervlakte heeft, is er sinds onze komst al veel groen geplant. Ik vind het naast mijn werk een heerlijke ontspanning om "in de aarde te wroeten".
Verder fietsen we graag door het mooie Westfriese land en gaan we af en toe naar de film in Hoorn.

Het werk in de gemeente vind ik mooi om te doen. Het werken met mensen spreekt me erg aan: samen een tijd optrekken, er zijn voor mensen op mooie momenten, maar ook op verdrietige en moeilijke momenten. Hierbij geven de verhalen over God en Jezus uit de bijbel en de kerkelijke liederen van vroeger en nu mij veel inspiratie. En ik probeer iets van deze inspiratie te laten zien aan mensen.

Wilt u een keer een bezoek/ een gesprek met mij: schroom niet om een keer contact op te nemen, als u daar behoefte aan heeft. 
Graag tot ziens!
ds. Peter van Ankeren (Foto: Even op de preekstoel in de Lutherse Kerk van Jäla (Zweden)
terug