Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Het Vierkant
 
 
Diaconaal jaardoel 2023

Diaconaal jaardoel 2023
Straatpastoraat Hoorn
aandacht en zorg op straat
Het straatpastoraat biedt een luisteren oor aan mensen die aan de rand van de samenleving zijn vastgelopen. Ook worden er maaltijdprojecten georganiseerd. 
Het straatpastoraat biedt hoop in levens die gebroken zijn. Hoop doet leven!

Armoede en jaardoel
Wat doet de diaconie; wat is dat? De diaconie gaat van oudsher over de zorg voor armen. Hoewel dat niet geheel de tegenwoordige lading dekt, komt het toch aardig in de richting. Want armoede bestaat, ook in een rijk land als Nederland. Dat kan onder andere zijn het financieel niet de eindjes aan elkaar kunnen knopen, het niet hebben van werk, het ontbreken van een dak of een thuis: fysieke armoede .
Er bestaat ook geestelijke armoede: Als er niet naar iemand wordt omgekeken, dat iemand geen mensen in de omgeving heeft met wie die sociaal contact kan hebben, dat er zorgen zijn om problemen die zich niet makkelijk laten oplossen.
Fysieke en geestelijk armoede kunnen een groot verdriet geven. Deze armoedes gaan vaak samen.

Het is mede om deze armoedes dat de taakgroep Diaconaat het Straatpastoraat als jaardoel kiest.
Het Straatpastoraat gaat bewust op de mensen af om ze een luisterend oor te bieden, ze te helpen.
Als onze kerk hier een positieve bijdrage kan leveren, doen we iets goeds.

Alles wat je doet voor je medemens doe je ook aan Jezus. Het is heel mooi verwoord in een kerstverhaal over Vadertje Panov, waarin een oude schoenmaker nog voor zijn sterven Jezus wil ontmoeten. In een droom (of is het echt?) hoort hij een stem zeggen dat Hij langs zou komen de volgende dag. Maar er gebeurt niets bijzonders, behalve dan dat hij laarzen aan een arme sloeber geeft (zijn eigenlijk bestemd voor de burgemeester), een vrouw met baby de mantel van zijn overleden vrouw geeft en schoentjes voor de baby die van zijn overleden zoontje waren. Teleurgesteld omdat Hij niet gekomen is, valt Panov aan het einde van de dag in zijn werkplaats in slaap. Toch komt de stem weer: Hij is langs geweest in de vorm van een arme sloeber, een vrouw met kind. Panov heeft Hem geholpen, hij is daardoor een gezegend mens. Het is een prachtig kerstverhaal dat precies zegt wat de opdracht van Jezus aan ons allemaal is: zorg voor elkaar, laat de sterkeren de zwakkeren steunen, laat niemand aan zijn lot over. Het jaardoel is daarom goed gekozen.

Esther Jeunink en Ton Heijboer zijn nauw betrokken bij het Straatpastoraat  Zij zullen voorgaan als gastpredikant.

Namens taakgroep Diaconaat,
Ton Novotný

 
terug
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.