Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Het Vierkant
 
 
Veertigdagentijd Veertigdagentijd
ds. Jantina de Ruiter, consulent

Bij Mattheüs 6:17-18a: Maar als jullie vasten, was dan je gezicht en wrijf je hoofd in met olie, zodat niemand ziet dat je aan het vasten bent, alleen je Vader, die in het verborgene is.
De veertigdagentijd begon op 22 februari, Aswoensdag. Deze periode is een tijd van voorbereiding op Pasen.
Het is goed om je voor te bereiden op belangrijke momenten in je leven. Zo leef je toe naar de gebeurtenis, neem je de tijd om stil te staan bij wat belangrijk is, vlieg je niet van de ene gebeurtenis naar de andere activiteit, waardoor alles door elkaar heen loopt.
De focus ligt in deze veertig dagen op wat Christus 
voor ons betekend heeft. Door zijn sterven en opstanding is ons leven in een nieuw licht komen te staan.
Er zijn vele manieren om ons op iets voor te bereiden. We kunnen heel praktisch bezig gaan, of juist tijd nemen om na te denken over de dingen. We kunnen ons bezinnen over hoe wij in het leven staan. Als we die twee combineren, versterken ze elkaar.
In de protestantse traditie nam de aandacht voor het vasten in de eerste eeuwen na de Reformatie af. De focus lag toen op andere ontwikkelingen.
Tegenwoordig is er weer volop aandacht voor de waarde van het vasten. Met vasten maken wij onszelf vrij van dingen die afleiden. Vasten is loslaten van gewoonten die ons opsluiten.
We kunnen er voor kiezen om ons op het Paasfeest voor te bereiden door te matigen in het gebruik van bepaalde dingen.  We lezen in Mattheüs dat het niet gaat om te laten zien hoe goed je bezig bent. Het gaat om de inkeer. We mogen ons wel met ons hele hart laten zien aan God. We mogen daarbij ook onze kwetsbaarheid tonen.
Wij zijn niet perfect, maar dat hoeft ook niet. Dat kan ook niet. We kunnen wel onszelf zijn.
Een oprechte voorbereiding of vasten, dat kan leiden tot een betere omgang met jezelf, je naaste, met de wereld om je heen. Maar vooral ook een oprechte omgang met God.Een vasten vanuit je hart, dat je helpt met de focus op de dingen die er echt toe doen in je leven. Een voorbereiding die de geluiden van ons dagelijks leven wat naar de achtergrond doet verdwijnen, zorgt voor puurheid. 
Dan kunnen we ons richten op waar we sporen van zingeving vinden. Als we vasten vanuit ons hart dan kunnen we ervaren dat deze tijd een mooie waardevolle tijd is waarin het licht van Pasen ons al helder tegemoet schijnt.
terug
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.